08.04.2023

Сучасність народилася на Заході

 Є багато відповідей на питання, чому це стало можливим, але навряд чи варто говорити: жоден з них не зводиться до того, що люди, що народилися на цьому шматочку планети, були за визначенням кращими за інших.  Причини складні.  Почасти справа у вдалому географічному розташуванні: кліматичні умови сприяли першим землеробам та скотарямПшениця, овес, вівці та корови прискорили перехід до осілого способу життя, накопичення матеріальних цінностей та поділу праці за принципом кастової спеціалізації.

 З іншого боку, у спробах виявити витоки західного індивідуалізму більшість учених звертають погляди на Стародавню Грецію.  Вони помічають її особливе географічне положення, що нагадувало картину в манері пуантилізму: антична цивілізація сформувалася близько тисячі великих міст-держав, що всипали узбережжя і скелясті острови, де до ладу нічого не можна було виростити.  Це змушувало людей не просто бути слухняними членами аграрних угруповань, але ставати підприємцями: рибалками, гончарями, дубильниками шкір.

 Стародавні греки були першопрохідниками, і їм регулярно доводилося стикатися з купцями з інших угруповань і навіть з віддалених континентів, які відкривали їм альтернативні картини світу.  Це стимулювало появу орієнтованих на успіх ігор, побудованих демонстрації професіоналізму і вмінні дискутувати.  У таких іграх формувався ідеальний образ всесильного індивіда, що досі характерний для західної культури.

 Люди хочуть знати: ким мені треба стати, щоб сходитися з іншими та оминати їх?

 Ті, хто народився в обстановці домінування, чесноти та покори волі кланів і родичів, мали стати такими ж людьми, грати в уготовані ним ігри і жити у світі призначених їм ілюзій.

 Але на початку Нового часу, в першу чергу на Заході, люди почали шукати зв'язків і статусу за межами родинних груп.  Нас зацікавили нові корисні ідеї чужих кланів та інших континентів.  Ми стали надавати високий статус вченим, новаторам, тим, хто здатний передбачати події, хто вміє дошукуватися правди і знаходити їй корисне застосування.

 Ці ігри успіху стали подібністю до «золотої лихоманки», яка поширилася в Західній Європі, у США, а потім у решті світу.  Вони змінили все.  Вони стали нашою дорогою з пекла.

 І вони могли ніколи не з'явитися, якби не дивне занепокоєння католицької церкви щодо кровозмішування.  Протягом більш ніж тисячі років, починаючи з 305 н.  е.., Церква внесла до свого статуту низку поправок, які унеможливили старі, зосереджені на внутрішніх інтересах родичів і розрослих сімей гри чесноти, і переконала людей грати інакше.

 Були заборонені полігамні шлюби, шлюби з кровними родичами до шостого коліна, шлюби між некровними родичами, у тому числі між дядьками та племінницями, чоловікам також заборонялося одружуватися з мачухами та падчерицями.  Це знижувало кількість договірних шлюбів і заохочувало молодят починати жити своїм будинком поза сімейами, що розрослися, а також стимулювало успадкування за заповітом і духовними грамотами замість автоматичного переходу майна клану.

 Процес розтягнувся кілька століть, проте - одержимість церковників чужими гріхами змінила гру назавжди.

 "Статус. Чому ми об'єднуємося, конкуруємо та знищуємо один одного", "Уілл Сторр"

Комментариев нет:

Отправить комментарий

"... Надо обновить идею эллинизма, так как мы пользуемся ложными общими данными... Я наконец понял, что говорил Шопенгауэр об университетской философии. В этой среде неприемлема никакая радикальная истина, в ней не может зародиться никакая революционная мысль. Мы сбросим с себя это иго... Мы образуем тогда новую греческую академию... Мы будем там учителями друг друга... Будем работать и услаждать друг другу жизнь и только таким образом мы сможем создать общество... Разве мы не в силах создать новую форму Академии?.. Надо окутать музыку духом Средиземного моря, а также и наши вкусы, наши желания..."
(Фридрих Ницше; цит. за: Галеви Д. "Жизнь Фридриха Ницше", Рига, 1991, с.57-58, 65, 71-72, 228).