19.07.2021

Gemma Augustea

Gemma Augustea

Date: 9-12 A.D.

Artist: Dioscurides (?)

Technique and material: Low-relief cameo-engraved gem, cut from a double-layered Arabian onyx stone. Setting: gold frame, reverse side in ornamented open-work; German, 17th century.

Dimensions: H. 19 cm, W. 23 cm

Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria

Roman cameo, early imperial era. A depiction of Emperor Augustus surrounded by goddesses and allegories.

Discovery site: unknown. By 1246, in the treasury of the Basilica of St. Sernin, Toulouse. In 1533, appropriated by King Francis I of France and taken to Paris. Sold to Emperor Rudolph II after 1590, then in the Treasure Chamber.

Photo by: James Steakley

Комментариев нет:

Отправить комментарий

"... Надо обновить идею эллинизма, так как мы пользуемся ложными общими данными... Я наконец понял, что говорил Шопенгауэр об университетской философии. В этой среде неприемлема никакая радикальная истина, в ней не может зародиться никакая революционная мысль. Мы сбросим с себя это иго... Мы образуем тогда новую греческую академию... Мы будем там учителями друг друга... Будем работать и услаждать друг другу жизнь и только таким образом мы сможем создать общество... Разве мы не в силах создать новую форму Академии?.. Надо окутать музыку духом Средиземного моря, а также и наши вкусы, наши желания..."
(Фридрих Ницше; цит. за: Галеви Д. "Жизнь Фридриха Ницше", Рига, 1991, с.57-58, 65, 71-72, 228).